Jak proběhl můj rok 2022

Další rok uběhl jako voda a již brzy budeme u datumu psát číslici 2023. Je na čase se ohlédnout zpět a zamyslet se, jaký byl rok 2022. Konalo se nějaké překvapení?

Já na kole

Zážitky a zkušenosti

V tomto roce jsem spousty nových zážitků. Tím největším bylo úspěšné dokončení autoškoly a následné ježdění autem z pozice nového řidiče. Na jarmarku jsem prodával cukrovinky, byl jsem po dlouhé době na pouti, jel jsem po dlouhé době na kole a také jsem si udělal vyhlídkový let nad Vysočinou. Sám jsem se vyrazil podívat do jeskyně a na hrad Kámen. Moderoval jsem kácení máje. Jel jsem poprvé na elektrokole, podruhé asi 90 km v jednom dni na skvělé jízdě po brněnských cyklostezkách. Také jsem byl po dlouhém době na plese a byl jsem na noci Vědců osahávat poslepu hudební nástroje.

Převážel jsem v krabici marcipánové figurky na dort, které nesměli být poškozeny. Upekl jsem jablečný koláč a perníčky. Poprvé jsem byl na dentální hygieně, také mi zubař vrtal kaz. Zkoušel jsem třídenní půst a stal jsem se dárcem plazmy. Zkoušel jsem rodičům opravit televizi, nakonec jsem musel sehnat jinou. Zkoušel jsem opravit své klávesy, což se podařilo.

Omezil jsem Facebook, což mělo fantastické výsledky, a nakonec jsem z Facebooku odešel úplně. Ve finále mi to vůbec nechybí a považuji to za dobré rozhodnutí. Také jsem si začal psát deník ve formě bullet journalu a již tři měsíce ho využívám.

Zhodnocení: Ač jsem toho zažil dost, oproti minulému roku jsem dost ztratil tempo a jsem méně aktivní. Snažím se říkat na věci ANO, ale sám si příležitosti nevyhledávám tolik, jak bych si přál.

Spokojenost: 6/10

Stin na silnici koleckove brusle

Pohyb a sport

Začátkem roku jsem zkoušel běhat, zároveň jsem zkoušel TRX a zúčastnil jsem se kruhového tréninku. Bohužel jsem si zranil koleno, což mě dost vykolejilo a trochu odradilo od větší aktivity. Vrátil jsem se tedy k tomu, co mi šlo – chůzi a józe. Zhruba v červnu jsem začal znovu běhat. Využil jsem program z hodinek a začal kombinací běhu a chůze. Po pár bězích ale přišlo léto, s ním vysoké teploty a na běh jsem neměl ani pomyšlení.

Vrátil jsem se k tomu před pár týdny, ale tentokrát jsem zkusil běžet bez přerušování. Uběhl jsem přes 3 kilometry, ale dost mi docházel dech. Kamarád Mirek mi poradil, abych zpomalil. V další seanci jsem tedy více zvolnil tempo a díky tomu jsem uběhl pár km bez problémů. Původně jsem chtěl budovat odolnost na větší trasy a uběhl jsem přes 5 km, ale nakonec jsem se rozhodl zůstat u 3.5 km trasy s tím, že budu postupně zvyšovat rychlost. Před každým během i po něm se protahuji, abych se vyhnul zranění.

Doma jsem také místo jógy začal dělat nějaké rychlejší cviky na podložce, takový mix kardia a posilování. Nedávno jsem se byl s Mirkem a Alenkou v Brně v posilovně, a vím, že posilování je důležitou součástí pro dlouhověkost a zdraví. Nad posilovnou jsem přemýšlel, ale je to pro mě aktuálně finančně i časově neefektivní. Místo toho jsem si domů koupil nakládací činky a na zahřívání stepper, takže budu posilovat v pohodlí domova a zatím to vypadá jako návyk, který budu dodržovat.

Co se chůze týče, vyrazil jsem na túru. A abych nezapoměl, párkrát jsem byl na kolečkových bruslích.

Zhodnocení: Z jógy a chůze přecházím na kombinaci kardio pohybu a posilování. Snažím se to dělat v klidu a zodpovědně, abych minimalizoval zranění, a můj cíl je především zdraví a dlouhověkost, i když pěkná postava bude bonus. Daří se mi již druhým rokem udržovat pohyb, za což jsem rád, a vnitřně jsem v této oblasti naprosto spokojen. Určitě, mohl bych toho dělat víc, ale oproti tomu, co jsem dělal dřív (nic), je to obří rozdíl.

Spokojenost: 9/10

Ryba zelenina

Omega-3 - kdybych si měl vybrat jen jeden doplňek stravy...

Spánek a strava

Tento rok byl o další optimalizaci tří hlavních faktorů zdraví: spánek, strava a pohyb. O pohybu jsem již psal, pojďme se zaměřit na další faktory. Co se týče spánku, snažím se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu. Večer se snažím snížit intenzitu světelných zdrojů a vypínám počítač a nekoukám do mobilu hodinu před spaním. Ráno se snažím dát rychlou studenou sprchu a pokud není venku světlo, pozapínat maximum osvětlení. Medituji 10 minut. Když vyjde slunce, jdu na chvíli ven, abych dostal světlo do očí.

Snažím se držet delší dobu mezi tím, kdy naposledy a poprvé jím, tedy využít přerušovaný půst. Většinou začínám první jídlo mezi 8 a 10 ranní, končím mezi 6 a 8 večerní. Zhruba první půlrok jsem měl dost striktní na jídlo jen od 10 do 6, nyní si dávám více variability a prostoru. Snažím se trochu více se vařit a soustředit se na protein a zdravé tuky (ryby, olivový olej, ořechy, avokáda,…). Také se snažím jíst alespoň lžíci kimčchi nebo kvašeného zelí denně. Občas si dám nějakou sušenku či řízek, ale příliš to nehrotím. Myslím, že poměr 80% zdravé stravy a 20 % toho, co chci, je optimální. Nejlepší zdravý jídelníček je takový, kterého se dokážu držet dlouhodobě.

Zhodnocení: Snažím se držet 80 % kvalitního spánku (7 až 9 hodin ve stejnou dobu) a stejně tak 80% kvalitní stravy. Občas mi to ujede a jsou týdny, kdy je nezdravé stravy víc, než bych si přál. Jelikož jsem ze života vyřadil alkohol, marihuanu i kouření, není divu, že občas budu mít potřebu nacpat se nějakým dortíkem. Vzhledem k tomu, že to kompenzuji pohybem a zdravou, pestrou stravou, rozhodně si nebudu nadávat. Věřím tomu, že čím víc se budu v oblasti vzdělávat, tím více budu následovat lepší režim.

Spokojenost: 7/10

Čepice vycházka

Sociální život

Oblast, ve kterém jsem nijak zásadně nepokročil, ale také o nic nepřišel. Mám dobré přátele, se kterými jsem strávil hezké okamžiky a zážitky. Snažím se především udržovat vztahy, co mám. Zároveň jsem poznal pár nových lidí a promluvil si s nimi o životě, potkal jsem i jednu osobu z Ukrajiny a ochutnal trochu ukrajinské kultury. Baví mě hluboké konverzace s lidmi, kdy neplkáme o věcech, které si můžeme přečíst v novinách, ale spíše o našich pocitech a životech. Pár těchto konverzací jsem rozhodně zažil.

Co se týče navazování nových známostí, nepodařilo se mi najít nového dlouhodobého kamaráda/kamarádku, ale možná to bude tím, že jsem pekelně vybíravý. Přesto se snažím lidi poznávat, pokud je k tomu příležitost, a ptát se jich na svůj život místo toho, abych mluvil o tom svém.

Co jsem se naučil a stále učím je to, že musím v konverzacích limitovat svoje zájmy (osobní rozvoj, psychologie, neurobiologie,...) a bavit se více o věcech, kterým by rozuměli i děti. Ne všechny totiž tyto oblasti zajímají, a musím se tak snažit udržovat konverzace, které budou bavit nejen mě, ale i mé konverzační partnery. Samozřejmě, toto nastavení je flexibilní a mění se v závislosti na osobách, se kterými hovořím, protože mám v životě i lidi, jenž tyto oblasti fascinují stejně, jako mě. Je to o flexibilitě a nějakém rozumném odhadu.

Zhodnocení: Snažím se udržovat vztahy s přáteli i jejich dětmi a také plnit své sliby a závazky. Byli příležitosti na poznávání nových lidí, které jsem využil, ale také ty, které jsem nevyužil. Měl bych v této oblasti chodit ještě víc mimo komfortní zónu.

Spokojenost: 6/10

Já glum

Romantické vztahy

Abych se úplně neuzavíral lásce, zkusil jsem být v této oblasti aktivní. Šel jsem na rande, vrátil se na seznamky a také jsem si vyzkoušel rychlé rande. Nabyl jsem v oblasti nové zkušenosti a potkal nové ženy, přesto z toho prozatím nic není. Vlastně ani nevím, jestli jsem na to připraven a možná to ještě ani nechci. Aktuálně mám dobré “životní tempo”, vím, co chci a když jsem si stanovoval cíle do budoucna, přítelkyně ani rodina tam vůbec není. Je dost možné, že zatím nejsem připraven, a z toho důvodu je nerealistické si najít vztah. Na seznamkách tedy aktuálně nejsem a žádné aktivní kroky nepodnikám, soustředím se na jiné oblasti života. Přiznám se na rovinu, že se pekelně bojím toho chemického koktejlu, kterému se říká láska, protože nechci strávit 85 % dne přemýšlením o jedné osobě. Nebo možná chci, ale ne teď.

A možná se taky jen vymlouvám a hledám opodstatnění pro něco, co se mi aktuálně nedaří – kdo ví.

Zhodnocení: Zkusil jsem nové věci v oblasti romantických vztahů a ač jsou dny, kdy mi absence partnerky chybí, je více dnů, kdy oceňuji svou svobodu. A také vím, že čím víc zvýším svou přitažlivost na základě individuálního úspěchu, což je dnešní norma atraktivity, tím lepší partnerku budu mít. Není kam spěchat, a vlastně jsem spokojen za nové zkušenosti a aktuální status quo.

Spokojenost 7/10

Lukáš Mikula přednáška na vysoké škole

Vzdělávání

Tento rok jsem se ujistil v tom, že pro mě osobně funguje dělat věci konzistentně, po malých dávkách. Nečtu knihu během jednoho dne, nekoukám na hodiny podcastů či přednášek, nepíšu články hodiny v kuse. Místo toho si vyhradím denně 15-30 minut pro různé aktivity a každý den si tyto aktivity rozložím do hodinové a hodinu a půl dlouhého bloku. Ač se zdá patnáct minut denně jak nic, po pár týdnech to vynáší velkou pracovní dávku – nehledě nato, že tyto aktivity se snažím plnit v režimu hluboké práce a bez vyrušování.

Díky svému pravidelnému vzdělávání jsem se toho naučil hodně o osobním rozvoji, návykách, psychologii, stresu, soustředění atd. Díky svým novým znalostem jsem dostal tento rok příležitost přednášet na vysoké škole. Poprvé jsem také uskutečnil čtyřhodinový workshop zaměřený na návyky.

Zhodnocení: Je stále dost času, který trávím plytkým nicneděláním. Na druhou stranu se ale vzdělávám neustále, i když po menších dávkách. I jedna stránka knihy je lepší než žádná, a to je má strategie i do budoucna,

Spokojenost 8/10

Koule

Dopamin - jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti

Profesní posun

Již devět let dělám grafika ve stejné pracovní pozici, a je to práce v mé komfortní zóně. Dlouho jsem přemýšlel nad tím, zda bych se mohl posunout jinam. Společně s blogem jsem mohl jít cestou tradičních ebooků či kurzů, ale zatím to není nic, co by mě obzvlášť lákalo. Dlouhé měsíce jsem přemýšlel nad tím, co vše by šlo dělat, a zda chci změnit práci úplně, nebo mít jen příjemný vedlejšák. Už to konečně vím, a řekneme si o tom v příštím článku…

Spokojenost ?/10

Houpačka

Závěrem

Rok 2022 byl skvělý. Rozhodně jsem mohl být aktivnější a více chodit mimo komfortní zónu, na druhou stranu se mou komfortní zónou stali věci, které v ní dříve vůbec nebyli (například pohyb). Snažím se udržovat zdravé návyky, zkoušet nové věci a přemýšlet dlouhodobě. Nově jsem se naučil nastavovat cíle a jít za nimi. Osobně jsem spokojený, ačkoliv je přede mnou ještě obrovská spousta práce – a to nejlepší je to, že je to práce na celý život. Není to totiž o cílech, ale o cestě k nim.

Celková spokojenost: 7.5/10

A co vy, jaký byl váš rok 2022?

Mohlo by vás zajímat

  • S pravdou ven - práce V aktuálním zaměstnání jsem již pět a půl měsíců. Za tu doby jsem zažil nadšení, strach, úspěchy, zklamání, selhání, radost, vztek, optimismus i pesimismus. Nas...
  • Jak jsem začal meditovat a cítím se skvěle. Když jsem se začal vzdělávat v oblasti seberozvoje, často jsem potkával slovo meditace. Z mého pohledu jsem si představil mnicha, so každý de...
  • Jak jsem si chtěl uplést pomlázku a místo toho jí dostal. Před pár týdny jsem se u přátel zmínil, že se plánuji po letech zapojit aktivně a s pomlázkou v ruce do velikonočního dění. Pozvali mě n...
Slide 1
Učte se ve svém tempu a pohodlí svého domova
Image is not available

Vaření, hra na nástroje, péče o rostliny, malování, osobní rozvoj, levné cestování, umělá inteligence, výchova a mnoho dalšího.

Hledat