Jaké knihy jsem četl v roce 2022

Ve druhé třetině tohoto roku jsem zaměnil audioknihy za ty opravdové, fyzické výtisky. Místo sluchátek si nyní do dopravy beru knihu se zvýrazňovačem, a každé ráno či večer se pokouším učit něco nového. V tomto vánočním článku nasdílím seznam knih, které jsem četl v roce 2022.

Cues (“Stopy”)

Vanessa Van Edwards

Cues christmas decoration

Dle autorky se charisma skládá ze dvou komponent: kompetence (tedy odbornost) a vřelost (“sociální přitažlivost”). Někdo je velký odborník v oblasti, ale chybí mu vřelost, takže se s ním o jeho odbornosti téměř nikdo nebude chtít bavit. Na druhé straně máme osoby, které jsou skvělé na pokec, ale odbornost jim chybí, a tak jsou lepší kamarádi než zaměstnanci. Charismatičtí lidé jsou dobří v obou složkách, a navíc v nich dokáží plout a určitou stránku (odbornost vs. vřelost) zesílit dle potřeby a situace, ve které se nachází. Kniha Cues poskytuje spoustu praktických rad k tomu, jak se v obou oblastech lépe prezentovat.

Myšlenka, jenž jsem si odnesl:
Líbil se mi jeden výzkum, kdy nahráli videa pracovních pohovorů s různými kandidáty. Skupině lidé poté všechny pohovory pustili, ale vypnuli kompletně zvuk. Tato nezávislá porota poté známkovala uchazeče čistě podle toho, jak na ně působila jejich řeč těla. Ukázalo se, že uchazeč, který v této oblasti získal nejvyšší počet bodů byl i ten, kdo opravdu získal práci. Je vtipné, že se vždy zaměřujeme na to, co budeme během pohovoru říkat, ale přitom samotný obsah konverzace pokrývá jen malé procento z dojmu, který vytvoříme. Je tedy dobré přemýšlet nejen nad slovy, ale především nad způsobem, jakým je předáváme.

Čtivost: 6/10
Přínos pro mě: 8/10
Praktické uplatnění: 10/10
Celkové hodnocení: 8/10


The School of Greatness (“Škola úspěchu”)

Lewis Howes

School of Greatness christmas decoration

Lewis byl úspěšným sportovcem do doby, kdy přišlo zranění, jenž ho o tuto životní dráhu připravilo. Poté, co trávil měsíce nicneděláním u své sestry na gauči, se rozhodl začít podcast o tom, co ho škola nenaučila – tedy o tom, jak být v životě úspěšný. Jeho podcast má nyní miliony fanoušků a střídají se v něm největší profesionálové ve svých oborech. Kniha School of Greatness obsahuje spoustu lekcí, rad a tipů, které tito profesionálové poskytli. Činí tak za pomoci logické struktury a koučovacího stylu, jenž vám pomocí různých cvičení poskytne možnosti, jak se v životě posunout dál.

Myšlenka, jenž jsem si odnesl:
Měli bychom mít v životě vzdělané lidi a mentory, od kterých se budeme mít stále co učit.

Čtivost: 6/10
Přínos pro mě: 8/10
Praktické uplatnění: 9/10
Celkové hodnocení: 7.5/10


Dopamine Nation (Dopamin – Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti)

Anna Lembke (audiokniha)

Dopamine Nation christmas decoration

Tohle je kniha o závislostech. Užijí si jí laici, jelikož jednoduše popisuje fungování molekuly dopamin (hormon motivace), bude však rozhodně přínosem i pro zkušené adiktology. Kniha obsahuje spousty někdy až šokujících příběhů lidí, kteří jsou schopni zajít opravdu daleko proto, aby ukojili své závislosti. A především, otevřenost a lidský přístup dělá z knihy fascinující čtení. Doporučuji přečíst všem, i pokud se se závislostí nepotýkáte - náchylný k závislosti je totiž každý z nás a nikdy nevíme, kdy přijde.

Myšlenka, jenž jsem si odnesl:
Jeden z nejúčinnějších způsobů, jak bojovat se zavilostí, je pravdomluvnost. Neskrývat svůj problém, ale najít si někoho, s kým o něm mohu hovořit. A pokud selžu a například po měsících bez alkoholu se napiju, pak je v tomto okamžiku nejvíce důležité, abych to přiznal a netajil. Pravda nejen k ostatním, ale i k nám samotným nás může vysvobodit.

Čtivost: 10/10
Přínos pro mě: 8/10
Praktické uplatnění: 8/10
Celkové hodnocení: 8.5/10


Attached (Citové pouto)

Adam Levine, Rachel Heller

Attached christmas decoration

Kniha o citové vazbě, která začíná v našem dětství, kdy si formujeme vztahy s rodiči, a následuje nás až do dospělosti, kde se stejné vzorce vyskytují i v našich romantických vztazích. Pokud chcete lépe porozumět svému chování v oblasti romantických vztahů, tato kniha vám dá opravdu hodně. Popisuje tři základní typy vazeb, které si vytváříme, naše chování, které je následkem těchto vazeb a přidává praktické typy k tomu, jak mít úspěšné vztahy i v případě, že jsme přehnaně úzkostní nebo vyhýbaví.

Úzkostná vazba: úzkostní lidé se vztahem hodně zabývají a mají často strach, že je jejich partner nemiluje nebo opustí.

Vyhýbavá vazba: vyhýbavý lidé se bojí intimity, jelikož ji považují za ztrátu nezávislosti, a snaží se aktivně vyhýbat závazkům.

Bezpečná vazba: lidé v této kategorii jsou otevřeni intimitě a obvykle jsou vřelý a milující.

Myšlenka, jenž jsem si odnesl:
Naše citová vazba není vytesaná v kameni, ale můžeme ji změnit. A i kdyby se nám to nepodařilo, vždy můžeme využít nástroje k tomu, abychom minimalizovali možné negativní následky svého chování.

Čtivost: 6/10
Přínos pro mě: 7/10
Praktické uplatnění: 10/10
Celkové hodnocení: 7.5/10

Omega-3 - kdybych si měl vybrat jen jeden doplňek stravy...


The Mask of Masculinity (“Maska mužnosti”)

Lewis Howes

The Mask of Maskulinity christmas decoration

Když se narodíte jako muž, často dostáváte už jako dítě stejný druh informací: “Vzmuž se, chlapy nepláčou”. Potlačování emocí a nekorektně nastavená kultura vede k obraným mechanismům, které si muži vytváří, aby zakryli svou emoční část a zranitelnost. Mezi tyto obranné mechanismy patří stoická, atletická, materiální, sexuální, agresivní, vtipálkova, neporazitelná, všeználkova a alfa maska. Všechny tyto taktiky zakrývají mužské autentické já a kniha je podrobně rozebírá, společně s tipy na jejich řešení.

Myšlenka, jenž jsem si odnesl:
Sebevraždy spáchá mnohonásobně víc mužů, než žen. Co se týče masové střelby, vždycky se jedná o muže. A pokud se bavíme o emocích, ženy mají běžně kamarádky, se kterými se baví pravidelně o tom, co cítí – mužské konverzace ale takhle nefungují. Pánové, jestli chcete být v životě opravdu šťastní a naplnění, bez hlubokých konverzací a zranitelnosti to nepůjde.

Čtivost: 6/10
Přínos pro mě: 7/10
Praktické uplatnění: 9/10
Celkové hodnocení: 7.5/10


Why We Sleep (Proč spíme)

Matthew Walker (audiokniha)

Why We Sleep christmas decoration

Důležité kniha o tom, jakým způsobem funguje spánek a v jakém rozsahu je důležitý pro naši dlouhověkost a zdraví. Ať už jde o stravu, pohyb či vzdělávání, bez kvalitního spánku nebudou ani ty nejlepší návyky fungovat efektivně. A pokud nebudete spát dostatečně, může nám to způsobit prakticky jakýkoliv zdravotní problém. Tohle je moderní věda spánku a kniha, kterou by si měl přečíst každý.

Myšlenka, jenž jsem si odnesl:
Od počátku věků se náš spánek příliš nezměnil. Když spíme, nemůžeme shánět potravu ani se rozmnožovat, navíc jsme zranitelní vůči predátorům. Příroda je efektivní, a pokud by mohla ubrat hodiny z našeho spánku, už by to dávno udělala. Ta absence změny sama značí, jak moc je spánek důležitou, životní potřebou.

Čtivost: 7/10
Přínos pro mě: 10/10
Praktické uplatnění: 10/10
Celkové hodnocení: 9/10


Plays Well With Others (“Vychází dobře s ostatními”)

Eric Barker

Plays Well with Others christmas decoration

Kniha, která mě v tomto roce bavila ze všech nejvíc. Autor zde popisuje vztahy, ať už přátelské či romantické, jejich důležitost a zároveň i důležitost komunity pro náš život. Opírá se přitom nejen o vědu, ale zároveň i zábavné příběhy a humor, který knize dodává skvělý šmrnc. Můžeme hodnotit knihu dle obalu? Kdo je náš přítel a je láska něco, co vítězí nad vším ostatním? A nakonec se možná i dozvíme, jaký je smysl života. Fantastické čtení.

Myšlenka, jenž jsem si odnesl:
Pokud bych se čerstvě zamiloval, šel k lékaři a popsal mu příznaky zamilovanosti bez toho, abych mu řekl, že se jedná o lásku – diagnostikoval by to jako OCD (obsedantně-kompulzivní porucha) nebo mánii, a okamžitě by mi nasadil prášky.

Čtivost: 10/10
Přínos pro mě: 9/10
Praktické uplatnění: 9/10
Celkové hodnocení: 9.5/10


Can't Hurt Me (“Nemůžou mi ublížit”)

David Goggins (audiokniha)

Can't Hurt Me christmas decoration

První kapitola téhle knížky, která popisuje autorovo dětství, mě hodně sestřelila a v některých pasážích nahnala slzy do očí. Malý David žil totiž v domácnosti, kde bylo fyzické násilí ze strany otce na denním pořádku. Děti, jež jsou vystaveni tomuto druhu traumatu, v dospělosti často končí dvěma způsoby. Jedním z nich je život na ulici či těžkých drogách (či v politice), druhý z nich je využití zážitků jako hnacího motoru pro něco pozitivního. Tato kniha je ohromující ukázkou toho, že většina limitů existuje pouze v naší mysli a když člověk opravdu chce, žádná překážka není nepřekonatelná. Ke konci kniha trochu ztrácí tempo, ale první polovina se dá číst jedním dechem.

Ač je kniha částečně “seberozvojovou”, autorův přístup je extrémní jako následek extrémního traumatu, a z toho důvodu vidím praktické uplatnění limitované jen pro podobně traumatizované jedince. Čtení je to však parádní, a motivaci si zde může najít každý.

Myšlenka, jenž jsem si odnesl:
Popření je nejvyšší komfortní zóna.

Čtivost: 10/10
Přínos pro mě: 6/10
Praktické uplatnění: 5/10
Celkové hodnocení: 7/10


Why Has Nobody Told Me This Before? (“Proč mi tohle nikdo neřekl dřív?”)

Julie Smith

Why Has Nobody Told Me This Before christmas decoration

Kniha, která má obrovské praktické využití. Autorka sepsala základní terapeutické nástroje, které čtenář může využít pro různé životní situace. Příkladem jsou kapitoly o náladě, motivaci, emoční bolesti, zármutku, sebedůvěře, strachu, strachu a smyslu života. Takhle kniha je přímo nabitá praktickou pomocí a jednoduše lze využít jen kapitolu, která se zrovna týká mé životní situace.

Myšlenka, jenž jsem si odnesl:
Nejsou to události, které nás ovlivňují, ale význam, který jim přikládáme.

Čtivost: 7/10
Přínos pro mě: 10/10
Praktické uplatnění: 10/10
Celkové hodnocení: 9/10


Deep Work (Hluboká práce)

Cal Newport (audiokniha)

Deep Work christmas decoration

Rok zakončujeme s knihou, která je hodně relevantní pro dnešní dobu plnou rozptýlení. Autor zde hledá způsoby a nástroje, jak se můžeme ponořit a plného soustředění a přejít do režimu takzvané “hluboké práce”. Kniha popisuje důležitost a relevanci hluboké práce a způsoby, jak jí docílit. Skvělá příručka pro lidi, kteří chtějí tvořit hodnotnou práci a maximalizovat využití svého času.

Myšlenka, jenž jsem si odnesl:
Vůle je vyčerpatelný zdroj.

Čtivost: 7/10
Přínos pro mě: 7/10
Praktické uplatnění: 8/10
Celkové hodnocení: 7/10


knihy2

A jaké knihy plánuji číst v roce 2023? Doma mám již The Myth of Normal od Gabora Maté, The Molecule of More od Daniela Liebermana a Michaela Longa a Mindset od Carol Dweck. Chtěl bych se ponořit více do filozofie, a pravděpodobně začnu u Reality+ od Davida Chalmerse. A také bych si měl přečíst něco z oblastí, o kterých moc nevím, abych si více rozšířil obzory. Jak to dopadlo se dozvíte příští rok, při mém dalším knižním reportu. A co jste v roce 2022 četli vy?

Přeji krásné Vánoce a pod stromečkem mnoho knížek.

Mohlo by vás zajímat

  • Jak jsem začal obchod po telefonu část 4 Má nová práce si vybírá svou daň. Zažívám spoustu stresu, zklamání a mám pochybnosti o tom, zda tohle náročné povolání zvládnu. Je na čase udělat změny, protože...
  • Jak jsem se nestal koučem Minulý rok jsem se rozhodl stát se životním koučem. Mým cílem bylo začít dělat něco smysluplného, naplňujícího a pomáhat lidem. Měsíce jsem studovat, cvičil a v...
  • Jak přemýšlet růstově Přemýšlíte fixně? Myslíte, že úspěch závisí čistě na talentu? Je to o daru od Boha, je to závislé na genetice? Růstový mindset (nastavení mysli) znamená, že chá...
  • Jak mi život bez Facebooku poskytl osvícení a já našel odpovědi, které jsem hledal. Co chci od života a co chci od své kariéry? Otázky, které v jistých fázích života řešíme všichni, ale často neznáme odpo...
  • 10 způsobů, jak si zvýšit sebevědomí Sebevědomí je přesvědčení a pocit jistoty ve vlastní schopnosti, hodnotu a úspěch. Je to stav, kdy si je člověk jistý sám sebou, má o sobě pozitivní obraz a dův...

Hledat