Jak si udělat chutnou polévku z kimchi

Často se mi stane, že mé domácí kimchi časem přejde do kyselosti, která již není pro mé chuťové pohárky atraktivní. Kyselé kimchi je však ideální jako přídavek do pokrmů, a jedním z nich je má jednoduchá pikantní polévka, které říkám “zelňačka na steroidech”.

Tento recept na polévku je mou improvizací, takže je dost možné, že některé kuchařské postupy nejsou optimální. Používám vždy zbytek kimchi, který mám po ruce a pokud si neděláte domácí kimchi, pak ho můžete snadno zakoupit. Kimchi jako takové by šlo pravděpodobně nahradit, ale koncept receptu by se samozřejmě změnil.

Atomové návyky - jak si budovat dobré návyky a zbavovat se těch špatných

Suroviny

Co se týče gramáže surovin, většinou improvizuji a beru věci od oka. Na dávku v tomto článku jsem použil následující suroviny:

  • domácí kimčchi nebo kupované kimčchi, zhruba 800 g
  • hovězí maso a kosti, cca 1.2 kg
  • polévková zelenina – kousek celeru, 1-2 mrkve, 2x cibule, 5 stroužků česneku, trocha jarní cibulky
  • hovězí vývar 560 ml
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř, voda, olej dle preference

polevka_z_kimchi_suroviny.jpg

Příprava

Obecně si rád všechny suroviny před vařením nejprve připravím. Sice tím značně prodlužuji dobu vaření, ale chci mít vše připravené v klidu. Jako první si nakrájím zeleninu, tedy cibuli na kolečka, stroužky česneku na půlky, mrkev a celer na stejně veliké kostičky (aby se vařili rovnoměrně). Se zeleninou to není třeba přehánět, spoustu zeleniny obsahuje samotné kimchi.

Maso, kost, nakrájená zelenina

Následně přecedím šťávu z kimchi. Nepůjde to samozřejmě úplně, ale dost tekutiny se dá oddělit. Nic nevylévám, tekutinu použiji v pozdější fázi. Poté si vezmu velký hrnec na polévku, dám na plotnu, trochu zahřeji a přidám olej. Maso ponechávám v původní velikosti, tedy větší kusy.

Oddělení šťávy z kimchi

Tip: Maso je surovina, která by se před tepelným zpracováním neměla omývat, škodlivé bakterie se odstraní tepelným zpracováním. Procesem omývání se totiž voda odráží a stříká do okolí, čímž roznáší nebezpečné bakterie, které se na mase nachází. Jinak řečeno, omývání masa může být kontraproduktivní a pokud na tom trváte, po mytí masa je doporučeno řádně ukliďit a vydezinfikovat plochu v okolí.

Restování

Nejprve v hrnci na vysoké teplotě na oleji orestuji maso. Nezapomenu ho důkladně osolit a opepřit. 

Maso v hrnci na oleji

Když maso vypadá z venku hotové, odložím ho na talíř a do hrnce vložím směs zeleniny.

Maso na talíři

Zelenina v hrnci

Restuji zeleninu pár minut a až změkne, přidám kimchi bez šťávy.

Vařená zelenina v hrnci

Zelenina a kimchi v hrnci

V tuto chvíli začíná být proces výrazně cítit :-) Zeleninu s kimchi restuji do změknutí, vrátím maso a zaleji vývarem.

Zelenina, kimchi, maso, vývar v hrnci

Doleji také šťávu z kimchi, kterou jsem dříve oddělil. V rychlovarné konvici si dám uvařit vodu, kterou přileji do směsi. Celkově přidám zhruba 2–3 litry vody.

Polévka se vaří

Vaření

Ze začátku vše důkladně promíchám, poté snížím teplotu na nízkou/střední, hrnec přiklopím pokličkou a vařím zhruba tři hodiny. Ano, chodím pravidelně kontrolovat, občas míchnu a občas ochutnám, ale toť vše. Veškerá práce je na začátku, pak jde především o čekání. Polévku vařím zhruba 3 hodiny, aby bylo maso měkké a rozpadalo se na jazyku.

Polévka je uvařená

Maso

Když je polévku u konce, vyndám velké kusy masa a poté nařežu na malé kousky.

Vyndané maso

Maso na kousky

Ochutnám maso, optimálně i s trochou polévky a v případě potřeby ho ještě lehce dosolím. Poté vrátím maso do polévky.

Hotové maso v hrnci

Koriandr

Jako poslední nakrájím na kousky koriandr. Z této bylinky odstraním ručně listy, které poté “nasekám” na menší části nožem.

Koriandr na prkénku

Koriandr následně přidám do polévky, zamíchám a tím je polévka hotová.

Koriandr v polévce

V případě této dávky polévky jsem na koriandr zapomněl a našel ho v lednici až druhý den ráno. Polévka bez něj je skvělá, ale čerstvá bylinka vždycky dodá další vrstvu chuti. Pokud vám koriandr nechutná, můžete zaměnit za petržel, pažitku atd.

Dobrou chuť

Pikantnost polévky záleží na pikantnosti a dávce použitého kimchi. Já mám kimchi relativně pálivé, z čehož vychází i pálivá polévka – ale jde o subjektivní pocit. Proto většinou nejím polévku samotnou, ale v kombinaci s pečivem, které pikantní efekt trochu tlumí.

Hotová polévka z kimchi

Polévka je skvělá jako životabudič nebo i pro zahřátí během chladných večerů. Vydrží mi v lednici celý týden, a mám tak po ruce vydatné a chutné večeře.

Mohlo by vás zajímat

  • Jak naložit krkovičku na gril S příjemným počasím přichází i tradiční grilovačky. Každý má jinou představu o tom, co, jak a na čem grilovat. Jednou z nejběžnějších voleb masa pro grilování j...
  • Jak si dělám domácí kimčchi Možná jste o kimčchi slyšeli. Toto korejské národní jídlo je směsí kvašené zeleniny a dalších ingrediencí. Jedná se o pálivý pokrm, který sice nemusí chutnat ka...
  • Jak trvale zhubnout Tohle je velký průvodce hubnutím. V tomto článku vám nenabídnu žádná okamžitá řešení ani produkty k zakoupení. Negarantuji výsledky, protože ty jsou vaší zodpov...
Slide 1
Učte se ve svém tempu a pohodlí svého domova
Image is not available

Vaření, hra na nástroje, péče o rostliny, malování, osobní rozvoj, levné cestování, umělá inteligence, výchova a mnoho dalšího.

Hledat