Často se mi stane, že mé domácí kimchi časem přejde do kyselosti, která již není pro mé chuťové pohárky atraktivní. Kyselé kimchi je však ideální jako přídavek do pokrmů, a jedním z nich je má jednoduchá pikantní polévka, které říkám “zelňačka na steroidech”.
Tento recept na polévku je mou improvizací, takže je dost možné, že některé kuchařské postupy nejsou optimální. Používám vždy zbytek kimchi, který mám po ruce a pokud si neděláte domácí kimchi, pak ho můžete snadno zakoupit. Kimchi jako takové by šlo pravděpodobně nahradit, ale koncept receptu by se samozřejmě změnil.
Suroviny
Co se týče gramáže surovin, většinou improvizuji a beru věci od oka. Na dávku v tomto článku jsem použil následující suroviny:
- domácí kimčchi nebo kupované kimčchi, zhruba 800 g
- hovězí maso a kosti, cca 1.2 kg
- polévková zelenina – kousek celeru, 1-2 mrkve, 2x cibule, 5 stroužků česneku, trocha jarní cibulky
- hovězí vývar 560 ml
- čerstvý koriandr
- sůl, pepř, voda, olej dle preference
Příprava
Obecně si rád všechny suroviny před vařením nejprve připravím. Sice tím značně prodlužuji dobu vaření, ale chci mít vše připravené v klidu. Jako první si nakrájím zeleninu, tedy cibuli na kolečka, stroužky česneku na půlky, mrkev a celer na stejně veliké kostičky (aby se vařili rovnoměrně). Se zeleninou to není třeba přehánět, spoustu zeleniny obsahuje samotné kimchi.
Následně přecedím šťávu z kimchi. Nepůjde to samozřejmě úplně, ale dost tekutiny se dá oddělit. Nic nevylévám, tekutinu použiji v pozdější fázi. Poté si vezmu velký hrnec na polévku, dám na plotnu, trochu zahřeji a přidám olej. Maso ponechávám v původní velikosti, tedy větší kusy.
Tip: Maso je surovina, která by se před tepelným zpracováním neměla omývat, škodlivé bakterie se odstraní tepelným zpracováním. Procesem omývání se totiž voda odráží a stříká do okolí, čímž roznáší nebezpečné bakterie, které se na mase nachází. Jinak řečeno, omývání masa může být kontraproduktivní a pokud na tom trváte, po mytí masa je doporučeno řádně ukliďit a vydezinfikovat plochu v okolí.
Restování
Nejprve v hrnci na vysoké teplotě na oleji orestuji maso. Nezapomenu ho důkladně osolit a opepřit.
Když maso vypadá z venku hotové, odložím ho na talíř a do hrnce vložím směs zeleniny.
Restuji zeleninu pár minut a až změkne, přidám kimchi bez šťávy.
V tuto chvíli začíná být proces výrazně cítit :-) Zeleninu s kimchi restuji do změknutí, vrátím maso a zaleji vývarem.
Doleji také šťávu z kimchi, kterou jsem dříve oddělil. V rychlovarné konvici si dám uvařit vodu, kterou přileji do směsi. Celkově přidám zhruba 2–3 litry vody.
Vaření
Ze začátku vše důkladně promíchám, poté snížím teplotu na nízkou/střední, hrnec přiklopím pokličkou a vařím zhruba tři hodiny. Ano, chodím pravidelně kontrolovat, občas míchnu a občas ochutnám, ale toť vše. Veškerá práce je na začátku, pak jde především o čekání. Polévku vařím zhruba 3 hodiny, aby bylo maso měkké a rozpadalo se na jazyku.
Maso
Když je polévku u konce, vyndám velké kusy masa a poté nařežu na malé kousky.
Ochutnám maso, optimálně i s trochou polévky a v případě potřeby ho ještě lehce dosolím. Poté vrátím maso do polévky.
Koriandr
Jako poslední nakrájím na kousky koriandr. Z této bylinky odstraním ručně listy, které poté “nasekám” na menší části nožem.
Koriandr následně přidám do polévky, zamíchám a tím je polévka hotová.
V případě této dávky polévky jsem na koriandr zapomněl a našel ho v lednici až druhý den ráno. Polévka bez něj je skvělá, ale čerstvá bylinka vždycky dodá další vrstvu chuti. Pokud vám koriandr nechutná, můžete zaměnit za petržel, pažitku atd.
Dobrou chuť
Pikantnost polévky záleží na pikantnosti a dávce použitého kimchi. Já mám kimchi relativně pálivé, z čehož vychází i pálivá polévka – ale jde o subjektivní pocit. Proto většinou nejím polévku samotnou, ale v kombinaci s pečivem, které pikantní efekt trochu tlumí.
Polévka je skvělá jako životabudič nebo i pro zahřátí během chladných večerů. Vydrží mi v lednici celý týden, a mám tak po ruce vydatné a chutné večeře.
Mohlo by vás zajímat
- Jak jsem držel třídenní půst a co jsem si z toho odnesl. Minulý týden jsem psal o výhodách přerušovaného půstu. Některé benefity půstu jsou ale dostupné či mnohonásobné až po delším období ...
- Jak jsem začal obchod po telefonu část 4 Má nová práce si vybírá svou daň. Zažívám spoustu stresu, zklamání a mám pochybnosti o tom, zda tohle náročné povolání zvládnu. Je na čase udělat změny, protože...
- Jak jsem měl život u prdele a radostně kynul Alkohol, cukr, energeťáky a zoufalá životospráva. Poznejte další střípky z mého života, kdy jsem si spokojeně užíval špatné návyky a jako vedlejší efekt bobtnal...
- Jak jsem začal posilovat Koupil jsem si činky a začal náhodně posilovat dle Youtube. Ačkoliv šlo o zábavu a na každý den jsem se těšil, ze strategického hlediska se jednalo o chaos. Něk...
- Jak jsem prožil rok změn a za pár měsíců se naučil více než za poslední roky. Za pár dní je tu Silvestr, a tak bych rád shrnul rok 2021, který pro mě byl klíčový. Loučím se s tímto roke...