S příjemným počasím přichází i tradiční grilovačky. Každý má jinou představu o tom, co, jak a na čem grilovat. Jednou z nejběžnějších voleb masa pro grilování je krkovička, a tento článek ukáže můj postup od naložení po talíř.
Krkovička je ideální maso na gril. Je částečně prorostlé, což mu dává více chuti a zároveň brání vysoušení. A ač můžete krkovičku jednoduše osolit a opepřit a bez větší práce švihnout na gril, já si s masem rád vyhraji pro lepší zážitek. Tento postup je pracnější, a vhodný například pokud pozvete na grilování více přátel.
Naložení masa (ideálně den, nebo alespoň 8 hodin předem)
Před naložením masa si kupte buď krkovici v celku, nebo ve formě steaků od řezníka. Chcete steaky s tloušťkou alespoň 1.5 cm, jinak se vám maso snadno vysuší.
Pro naložení masa potřebujete následující suroviny: krkovice, med, citrony, limetky, olivový olej, bazalka, sůl, pepř.
Nejprve v misce smíchejte med s citronem. Množství závisí na množství masa, obecně bych tipnul lžíci medu má 4 steaky. Pokud není med v tekuté formě, nejprve ho zahřejte nad vodní parou. Citron do medu přidejte tak, aby byla směs sladko-kyselá, asi jako když si děláte čaj.
Po vytvoření základní směsi přidejte šťávu z jedné limetky, olivový olej (opět dle množství masa) a na menší kousky nakrájenou bazalku (množství dle chuti). Důkladně promíchejte
Maso nesolte ani nepepřete, a vložte do připraveného nálevu. Maso řádně promíchejte, aby všechny části masa přišli s nálevem do kontaktu. Poté vložte do lednice, a maso po pár hodinách promíchejte znovu.
Bylinkový dressing (volitelné)
Rád si dělám svůj vlastní bylinkový dressing, protože dodává svěžest a podtrhuje chuť masa.
Jeho tvorba je opravdu jednoduchá, využijete bylinky dle chuti, bílý jogurt, trochu olivového oleje a limetkovou šťávu s limetkovou kůrou.
Začneme vyklopením jogurtu (ideálně 10 % tuku pro lepší chuť) do mističky. Přidáme trochu soli a pepř, kápneme trochu olivového oleje. Na jemném struhadle strouhneme limetkovou kůru z jedné limetky (kůru strouhat vždy lehkým zatlačením a jedním pohybem – kůra by měla obsahovat pouze vrchní zelenou vrstvu, ne bílou vrstvu pod ní), poté limetku přeřízneme a vymačkáme šťávu zhruba z poloviny limetky (může být i méně i více, záleží na množství dressingu).
Nakrájíme bylinky na malé kousky. Dominantní by měla být především pažitka, k tomu pak můžete přidat petrželku, bazalku, koriandr, kopr – v podstatě cokoliv máte rádi. Poté smícháme bylinky s připravenou jogurtovou směsí a dressing je hotov. Uložíme ho do lednice.
Lázeň na odpočinek masa
Na co spousta lidí zapomíná je odpočinek masa. Poté, co vyndají maso z grilu, ho začnou okamžitě konzumovat. Maso by se ale po ugrilování mělo nechat vždy uležet. Optimální doba je stejná doba, jako se maso dělalo, ale obecně pro krkovičku stačí pár minut.
Maso můžete nechat uležet na talíři, nebo pro lepší zážitek připravit lázeň, ve kterém bude maso odpočívat.
Já dělám lázeň tak, že dám větší nádobu (která pojme více mas položených vedle sebe) na plotnu a naleji olivový olej (aby bylo po vložení masa pokryta alespoň jeho polovina, nedivte se, pokud padne půl litru až litr olivového oleje). Olej lehce zahřeji, ale nesmí být na vysoké teplotě.
Po tom, co se olej lehce zahřeje, přihodím pár kousků česneku (stačí do nich bouchnout plochou stranou nože, aby se lehce rozpadli, ale není třeba krájet) a zároveň přihodím tymián, a naleji limetkovou šťávu zhruba z jedné limetky.
Vše promíchám, a nechám pár minutek "louhovat" v teplém oleji. Potom vypnu plotnu a nádobu přikryji, lázeň je připravena.
Pokud chcete více parádních receptů, nejlépe poslouží odborné kuchařky. Nákupem fajn kuchařky přes můj partnerský odkaz Dobré knihy podpoříte tento blog.
Proces grilování
Co se týče samotného grilování, příliš vám neporadím. Na internetu existuje určitě spoustu návodů k tomu, jak nahřát gril (záleží na typu grilu) a dělat na něm optimálně maso. Tento proces tedy nebudu rozebírat.
Já používám běžný gril na dřevěné uhlí, a snažím se používat střední až vysokou teplotu. Pokud se maso dělá trochu pomaleji a delší dobu, ničemu to nevadí.
Předtím, než dáte maso na gril, ho nezapomeňte na obou stranách řádně posolit a opepřit, protože jsme to před vložením do nálevu nedělali. Doporučuji na začátku udělat jen jeden kousek masa a ujistit se, že máte vše nastaveno v pořádku.
Po ugrilování vždy maso vložte do lázně, kde ho jemně míchněte v oleji, a po pár minutách obraťte na druhou stranu. Maso by mělo být v lázni alespoň pět minut.
Poté doporučuji maso nařezat na menší kousky, a jestli chcete, aby se vaše návštěva divila tomu, co děláte, přistrouhejte ještě na maso trochu limetkové kůry – je to dobrá show.
Pokud máte zakončovací sůl, jako je třeba Maldon, můžete určitě trochu použít.
Podávejte s dresingem a pečivem či salátem, nebo čímkoliv dle chuti.
Přeji, aby se vám grilovačka vydařila.
Mohlo by vás zajímat
- Jak si udělat chutnou polévku z kimchi Často se mi stane, že mé domácí kimchi časem přejde do kyselosti, která již není pro mé chuťové pohárky atraktivní. Kyselé kimchi je však ideální jako přídavek ...
- Jak nezvládnout náročné období V minulém článku jsem popsal, jak zvládnout náročná období. Nyní se na to podíváme z druhé strany a popíšu, co bych dělat, kdybych chtěl od všeho utéct, sesypat...
- Jak jsem řešil zažívací potíže a jako vedlejší efekt zhubnul. V mém životě jsem byl ve fázi, kdy jsem měl 110 kg, otřesné stravovací návyky, žádný pohyb a k tomu se dostavili zažívací potíže....
- S pravdou ven - životospráva Spánek, strava a pohyb jsou pilíře, které podpírají naše dlouhodobé fyzické, ale i mentální zdraví. Pro někoho je pohyb zábava, spánek hračka a zdravá strava sa...
- Jak jsem přešel na přerušovaný půst a přestal jíst snídaně. Koncem minulého roku jsem se rozhodl pro další změnu, a tou byl přechod na přerušovaný půst. Pojďme si říct, jaké má tento způsob stravo...