Jaké mám plány na rok 2024

Nový rok je skvělý čas pro nastavení nových plánu a započetí pozitivních změn. Ano, mnoho z nás si dává novoroční předsevzetí a selže, ale často to bývá špatným nastavování cílů či vytváření nerealistických očekávání. Je čas se posunout zase o krok dál, a rok 2024 pro mě bude hodně významný.

Abych si naplánoval, na čem chci pracovat, začal jsem koučovacím cvičením kruh života. Jedná se o jednoduché cvičení, které mi zvědomí oblasti, jež si zaslouží více snahy a péče. Cílem je vyhodnotit aktuální spokojenost v různých aspektech života tím, že si u každé položky vyznačím skóre spokojenosti. Nejnižší je 1, nejvyšší spokojenost 10. Jedná se o tyto segmenty.

Kruh života

Zdraví

Tělo. Jak jsem spokojen se svým fyzickým zdravím a s tím, jakým způsobem o své zdraví pečuji. Osobně jsem zhruba 4/10. Relativně dobře spím. Přemýšlím nad stravou, ale ne vždy dokážu zachovat odstup od cukru či průmyslově zpracovaných potravin. Nejvíce pokulhávám v oblasti pohybu, kde musím řádně zabrat.

Mysl. Spokojenost s mým mentálním zdravím a návyky, které ho podporují. Zde se cítím 6/10. Medituji, pravidelně se vzdělávám, snažím se přemýšlet pozitivně. Přesto trávím velkou část svého času na zábavných Youtube videích či hrách, což bych mohl alespoň více vykompenzovat vzdělávacím obsahem, podcasty či časem s přáteli.

Duše. Spiritualita a víra. Ačkoliv jsem zde tak 2/10, tento segment mě aktuálně netrápí. Původně jsem nebyl vůbec spirituální člověk, teď jsem tak trochu. Někdo tomu říká vesmír, někdo vibrace, někdo Bůh. Věřím, že kdo jsem a jak se chovám se promítá do mého života a jaký jsem, takové lidi k sobě budu přitahovat. Když se měním já, mění se i prostředí kolem mě.

Běh

Vztahy

Rodina. Vztahy v rámci mé rodiny a příbuzných. Zde se cítím na neutrálních 5/10. Nemám v rodině žádné špatné vztahy, ale rozhodně bych mohl mít lepší. Stačilo by více snahy a časové investice.

Přátelé. V životě mám skvělé lidi, a v mém případě jsem spokojen tak na 6/10. V roce 2023 jsem poznal nové lidi a měl pár hlubokých konverzací, což mě hodně uspokojuje. Přesto rozhodně mohu být proaktivnější a více se zajímat, co se přátel týče.

Láska. Mohl bych si říct, že zde mám tak jedničku, protože nemám partnerku. I tak si ale dávám 3/10. Je to díky tomu, že se snažím. Od června jsem měl rande s šesti různými ženami, z jedné se stala dobrá kamarádka a s jednou jsem měl rande opakované. Všechny tyto ženy byli pozitivní a něco jsem si z každé interakce odnesl. 

Procházka v parku

Práce

Mise. Mise je něco, co je pro nás osobní. Pohání nás to, dává nám to smysl, pomáhá nám mít pozitivní efekt na okolní svět. Jak moc to, co dělám, ladí s mou misí? V mém případě jsem na neutrálních 5/10. V hlavním zaměstnáním pomáhám lidem s pojištěním jejich majetku, dělám to dobře a dělám to pro ně. Zároveň píšu tento blog, a možná jsem již na základě čtenosti článků pár lidem pomohl udělat autoškolu. Přesto mám malý dosah, mohl bych dělat mnohem víc a mít významnější efekt pro lidi a svět kolem mě.

Peníze. V mém případě dám opět 5/10. Finance můj trn v patě, protože znám veškerou teorii, ale přesto se chovám chaoticky a občas sebedestruktivně. Přesto ale vycházím finančně tak akorát a splácím své závazky. Je zde spousta prostoru ke zlepšení, nemám například prostředky na nějakou dovolenou, ale zároveň nejsem každý měsíc ve větších mínusech.

Růst. Oblast, kterou jsem nedávno vyhodnotil na zoufalých 2/10. V práci jsem se zasekl na místě a dělám to samé bez dalšího vzdělávání. Začal jsem zde ale již podnikat patřičné kroky, a můj nadřízený mi vychází vstříc. Další segment je podnikání, s čímž souvisí i tento blog. Ve vlastní sebepropagaci a vůbec prodeji něčeho svého stojím na místě, a zde jsem se rozhodl udělat asi největší změny. Je část růst.

Euforie - zbavte se alkoholu a získejte šťastnější, sebevědomější já

Co dál

V každé z oblastí jsem si vybral ten nejpalčivější dílek skládanky. U zdraví je to tělo. Duše mě nyní netrápí a když budu řešit tělo, bude to benefit i pro mou mysl. O tom, jakým způsobem si nastavuji životosprávu budu psát komplexněji v budoucích článcích.

V oblasti vztahů se musím zaměřit na lásku. Dokážu docela dobře fungovat sám, ale chybí mi osoba, ke které přijdu domů a budu s ní mluvit o svém dni. Osoba, kterou vyslechnu a budu podporovat, aby mohla být nejlepší verzí sama sebe. A když budu mít podporující partnerku, pak si zlepším všechny segmenty svého života, protože budu chtít být lepší a zdravější. A to nejen proto, abych s ní mohl strávit více spokojených let. Důležité je dál chodit na rande, mám v plánu opět rychlé rande a třeba se časem zeptám i známých, zda mají někoho na dohození.

V oblasti práce se soustředím na růst. Misi mám teď celkem jasnou a peníze přijdou jako vedlejší efekt růstu. V zaměstnání jsem si zařídil další možnosti vzdělávání a zároveň budu proaktivnější v sebevzdělávání v oblasti obchodu. Začíná mě to i bavit, což je po určitých depresivních stavech skvělá zpráva. Nejvíce změn ale chystám v oblasti své soukromé činnosti.

Registrace na sociální sítě

Sebepropagace

Když jsem spustil blog, netvořil jsem žádné skupiny na sociálních sítích. Na svém osobním Facebooku jsem časem začal sdílet články, ale to bylo vše. Bál jsem se propagovat, bylo pro mě až příliš důležité, co si o mě ostatní myslí. Bál jsem se, že selžu a všichni to uvidí. Bál jsem se udělat krok do neznáma. S tím už je ale konec, je čas jít štěstí naproti.

V dohledné době plánuji změny. V první řadě začnu dělat marketing a sebepropagaci. Jednak to znamená nějaký emailový newsletter, ale především to znamená návrat na sociální sítě. Ačkoliv se mi nechce, protože život bez nich je mnohem lepší, v rámci sebepropagace mi v dnešní době nic jiného nezbývá.

Budu propagovat svůj obsah, svůj blog a své myšlenky. Stále interně ladím, jakým způsobem vše budu dělat, ale třeba o tom budu psát právě na tomto blogu. Asi budu muset začít dělat i krátká videa, protože na tom dnešní marketing frčí.

Psaní knihy

Produkt

Již léta si lámu hlavu nad tím, co bych mohl vytvořit svého a následně prodávat. Nikdy jsem nechtěl jít cestou, jako to dělají ostatní – napíšu ebook a pak začnu dělat kurzy. Jelikož jsem se minulý rok naučil docela efektivně měnit názory, je třeba změnit i tento. Nad nějakou knihou či ebookem přemýšlím již delší dobu, ale nikdy jsem nevěděl, o čem to má vlastně být. Teď už vím.

Název i obsah si nechám zatím pro sebe, ale půjde o oblast návyků a osobního rozvoje. To, co si zde stanovím je datum vydání. Nyní jsem začal vstávat o 20 minut dřív a právě těchto 20 minut denně vyhrazuji psaní. Občas samozřejmě zapojím i nějaký ten večer či víkend. Nyní si stanovím realistické datum, kdy bude obsah plně odladěn, zrevidován, bude vytvořen web, marketing atd. A jelikož vím, kolik všechno zabere práce, stanovuji si datum 1. 9. 2024.

Tohle bude skvělý rok. Držte mi palce.

Mohlo by vás zajímat

  • Jak jsem šel na první rande Můj návrat na seznamku přinesl ovoce a v rychlém čase jsem měl domluvené první rande. Týden utekl jako voda a abych si maximalizoval šanci na úspěch v této obla...
  • Jak jsem vytlačil naději na lásku Najít si životního partnera a založit si rodinu je snem většiny lidí. Pro někoho to může být priorita již od brzkého věku, pro někoho později, pro někoho vůbec....
  • Jak jsem si hledal práci - pohovory A, B V minulých článcích jsem zmínil životopis, výběr pracovní pozice, motivační dopis a přípravu na pohovor. Nyní s vámi posdílím, jak probíhali samotné pohovory a ...
  • Jak jsem začal obchod po telefonu část 2 Nacházím se na call centru. Jsem v otevřeném prostoru s kolegy, se kterými jsem absolvoval základní školení. Před sebou mám překvapivě letitý monitor s poměrem ...
Slide 1
Učte se ve svém tempu a pohodlí svého domova
Image is not available

Vaření, hra na nástroje, péče o rostliny, malování, osobní rozvoj, levné cestování, umělá inteligence, výchova a mnoho dalšího.

Hledat