Jaká byla má první polovina roku 2023

Dvanáct měsíců uteklo jako voda a je čas se opět ohlédnout za končícím rokem. Tento byl plný výzev, změn, úspěchů i selhání. A když se tak ohlédnu zpátky, jedná se vlastně o dosti turbulentní rok, který mě naučil mnohým lekcím.

Strejda Lukáš v akci

Leden

Nový rok jsem začal optimisticky naladěn a připravoval jsem se spustit služby kočinku. Na koučink jsem se vzdělával polovinu minulého roku, nyní nastal převést nabité znalosti do praxe. Nejprve jsem si koupil do domácí pracovny obrazy a police na knihy, abych si upravil pozadí pro videohovory. Spustil jsem svůj web a otevřel služby světu. Našel jsem si dvě osoby z okruhu známých, které jsem začal koučovat.

Kreatin - podpora fyzického i mentálního výkonu

Také jsem si pořídil činky, posilovací lavici a započal s domácím posilováním. K tomu jsem začal brát jako doplněk stravy kreatin, který doporučuji každému bez ohledu na to, zda uz posilujete, nebo ne. Na blogu jsem také zreflektoval, jak je skvělý život bez sociálních sítí.

Domácí posilování

Únor

Jel jsem s kocourem na veterinu, což bylo psychicky dost náročné, ale zároveň mi to poskytlo hrdost a dobrý pocit. Aktivně jsem pokračoval ve fyzickém cvičení. S Anetou Štěpánkovou jsme natočili rozhovory o stresu, o stravě a o hubnutí. S přáteli Mirkem a Alenkou jsem navštívil v Brně posilovnu a poprvé v životě tam opravdu něco cíleně dělat a makal. Na blogu jsem řešil zdravou stravu a napsal velkého průvodce hubnutím.

Co se týče rozjetí koučinku, absolutně se nedařilo. Měl jsem vydaný web, zainvestoval do reklamy a internetového katalogu. Přesto byla návštěvnost minimální a když byla, nebyla žádná konverze v klienta. Bylo na čase něco změnit a rozhodl jsem se, že zkusím prostě potkat nové lidi a třeba to k něčemu povede. Oslovil jsem kámošku Hanku, ať mi dohodí posezení s jejím kamarádem, kterého mi v minulosti zmiňovala. Strávil jsem s ním pár hodin v kavárně a ve finále jsem mu prodal své koučovací služby, ačkoliv to nebyl můj hlavní záměr. Cítíl jsem, že mu můžu v životě pomoct, a snad poprvé aktivně prodal své služby.

Všechny rozhledny zavřené

Březen

Po delší době na homeoffice jsem byl zpět v práci v plném nasazení. Byl to již bod zlomu, kdy mi došlo, že mi aktuální práce grafika již nic nedává a musím se v životě posunout jinam. Nejprve jsem poslal pár náhodných životopisů, v půlce března jsem se definitivně rozhodl udělat změnu. Podal jsem výpověď, ačkoliv jsem ještě neměl nalezenou práci a netušil, co chci vlastně dělat. Byl to ale nutný krok k tomu, abych se pohnul dopředu.

Původně jsem myslel, že mou novou prací bude právě koučink. V hledání klientů jsem však selhal a dle konzultací s lidmi z oboru jsem přišel na to, že nalezení klientů může trvat dlouhou dobu. Napsal jsem o tom článek Jak jsem se nestal koučem. Dopředu jsem s touto alternativou počítal, akceptoval jsem tedy realitu a hledal nová řešení. Rozhodně jsem rád, že jsem se koučink (v omezené míře) naučil a pár lidem pomohl. Tato dovednost je založena především na kladení správných otázek, a to se dá uplatnit v rámci běžného, i pracovního života. Jde o dovednost, která se hodí vždycky.

Velikonoce v mlze

Duben

Duben byl v režimu aktivního hledání práce. Nejprve jsem řešil, co chci vlastně dělat a došel jsem k obchodu. Je to opět jedna z těch základních dovedností, které se v životě rozhodně neztratí. Obchod je založený na přesvědčení ostatních. V životě to funguje tak, že neustále prodávám já někomu, nebo on prodává mně. Navíc jsou v oblasti obchodu slušné peníze a možnosti k růstu.

Také jsem v dubnu započal nový experiment spočívající v abstinenci. Zamával jsem alkoholu na viděnou a rozhodl se žít rok bez studeného piva či extravagantních koktejlů. Výsledky přinesu v jednom z budoucích článků. Na blogu jsem mimochodem napsal o tom, jak přemýšlet růstově.

Stěhování do Prahy

Květen

Květen se nesl ve znamení aktivního hledání práce. Posledního května jsem končil v zaměstnání a neměl nalezenou náhradu. Do této doby jsem hledal práci v oblasti B2B (business prodává businessu) prodeje, ale po různých pohovorech jsem zjistil, že se prostě musím naučit obchod od základů a na segment prodeje v business sféře nemám dostatek zkušeností a sebevědomí. Nakonec jsem si v půlce měsíce zajistil práci na call centru pro jeden ze srovnávacích portálů.

Tento měsíc byl opravdu nabitý, protože práci jsem si našel zhruba 11 dní před nástupem a teprve nyní jsem měl potvrzeno, že se budu stěhovat do Prahy. Hledal jsem tedy nový byt a poté se také stěhoval. Bylo toho opravdu dost, a vše jsem popsal na blogu. Psal jsem o tvorbě životopisu, výběru práce, motivačním dopisu, přípravě na pohovory a o jednotlivých pohovorech – pohovor A a B, pohovor C, pohovor D, závěrečný pohovor. O hledání bytu jsem psal na blogu zpětně, což bylo rozděleno na část 1, část 2 a část 3. Také jsem psal o tom, jak jsem nový byt přebíral a jak jsem se stěhoval do Prahy.

Když jsem opouštěl poslední den práci, byl jsem smutný a dojatý. Přeci jen, strávil jsem tam devět let.

Praha

Červen

V červnu jsem se ocitl v novém městě, novém bytě a nové práci. Po letech jsem se konečně osamostatnil a jako dospělá osoba přestal žít u rodičů a začal žít sám. Prvního června jsem zažil svůj první den v práci. Čekalo mě týdenní úvodní zaškolení na obchodníka a poté jsem se přesunul na validace, tedy navolávání zákazníků z jisté databáze a nabízení služeb obchodu.

Školení proběhlo skvěle, ale samotné volání pro mě představovalo obrovskou dávku stresu a nekomfortu. Celý proces popisuji v sérii článků o tom, jak jsem začal obchod po telefonu část 1, část 2, část 3, část 4, část 5 a část 6. Abych se ujistil, že vše úspěšně zvládnu, musel jsem udělat vhodné kroky k tomu, abych zvládnul náročné období.

Nastavení mysli - nová psychologie úspěchu aneb naučte se využít svůj potenciál

Shrnutí

První polovina roku byla plná adaptace, nečekaných rozhodnutí a změn. Myslel jsem, že budu kouč, nestalo se tak. Nevěřil jsem, že tak brzo opustím svou práci a udělal jsem to. Když jsem přemýšlel nad tím, co budu dělat, řekl jsem si, že rozhodně nechci skončit na call centru nebo prodávat pojištění. Nyní jsem na call centru a prodávám pojištění. Nechtěl jsem jít do Prahy, skončil jsem v Praze.

Především jsem si ale splnil plán, který jsem si nastavil před rokem a pověsil na zeď. To, že začátkem května opustím svůj rodný dům a osamostatním se. Stalo se tak až o pár týdnů později, ale i přesto to považuji za velký úspěch.

V červnu jsem započal novou práci a čelil tlaku, který jsem dlouho nezažil. Představy se rozcházeli se skutečností a já po dlouhé době zjistil, jak vypadá opravdový stres a výstup z komfortní zóny. Neměl jsem nejmenší tušení o tom, co přinesou následující měsíce.

Jedna lekce

V první části roku jsem se naučil zásadní lekci:

Je důležité měnit názory, protože často jsou naše názory mylné, limitující nebo nebo ztrácí relevanci s časem a měnící se situací.

Kdybyste si měli odnést z první polovinu roku jen jednu lekci, jaká by to byla?

Pokračování příště a veselé Vánoce všem.

Mohlo by vás zajímat

  • Jak jsem šel na urologii - výsledky Vstupní vyšetření mám za sebou a utírám z intimních partií zbytky gelu. Oblékám se a přesouvám se zpět do křesla naproti lékařce, která měla před chvíli prsty v...
  • Jak jsem byl devět let grafikem Když jsem před lety selhal v podnikání, bylo na čase přiznat svou porážku a pohnout se dál. Kamarád Honza mi dal tip na práci grafika ve státní instituci, ve kt...
  • Jak začít s osobním rozvojem Osobní rozvoj je pro mnoho lidí abstraktní spojení, které může znamenat cokoliv od ranního ustlání postele, přes pozitivní afirmace typu “jsem fantastický” až k...
  • S pravdou ven - životospráva Spánek, strava a pohyb jsou pilíře, které podpírají naše dlouhodobé fyzické, ale i mentální zdraví. Pro někoho je pohyb zábava, spánek hračka a zdravá strava sa...
  • Jak jsem začal obchod po telefonu část 5 Dostáváme se do druhého týdnu volání v mém novém zaměstnání. Měním nastavení mysli a snažím se přemýšlet více pozitivně. Držím si základy životosprávy a vyhýbám...
Slide 1
Učte se ve svém tempu a pohodlí svého domova
Image is not available

Vaření, hra na nástroje, péče o rostliny, malování, osobní rozvoj, levné cestování, umělá inteligence, výchova a mnoho dalšího.

Hledat